PIERNIKOWE LUDZIKI <3
Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie ludziki z piernika. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. tygodnia. Ciasto jest bardzo smaczne i przyjemnie się z nim pracuje. Udekorowane lukrem sprawią wielką radość szczególnie dzieciom.
Z podanego przepisu można upiec również cienkie i chrupiące pierniki, jeśli takie bardziej preferujecie. Wystarczy rozwałkować ciasto cieniej, niż podaje przepis i piec troszkę dłużej, aż pierniki się ładnie zarumienią. Takie pierniczki można przechowywać w puszcze do miesiąca.
Z podanego przepisu można upiec również cienkie i chrupiące pierniki, jeśli takie bardziej preferujecie. Wystarczy rozwałkować ciasto cieniej, niż podaje przepis i piec troszkę dłużej, aż pierniki się ładnie zarumienią. Takie pierniczki można przechowywać w puszcze do miesiąca.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
Ciasto piernikowe:
- 3 szklanki mąki pszennej (450g)
- ¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 170g masła
- ¾ szklanki melasy (ewentualnie ciemnego miodu np. leśnego)
- 2 łyżki mleka
Lukier:
- 1 białko
- 1- 1,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- czarne (lub ciemne) perełki cukrowe do dekoracji oczu
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, imbir, goździki, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo melasę i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6- 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 15- 20min. lub do lodówki na 2godz. lub całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 175- 180°C.
- Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i ściągnąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać foremką ludziki (można również inne kształty) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i wykrawać kolejne ludziki. (Tak, że nic się nie zmarnuje. Wychodzi ok. 2,5 blachy pierników).
- Piec jedną blachę po drugiem ok. 8- 11min. Bardzo ważne, aby nie piec za długo. Pierniki mają być blade. Muszą pozostać jasne, bo jeśli się zarumienią, będą chrupiące, a nie miękkie w środku. Ciastka pozostawić ok. 2 minut na blasze, kolejno wyłożyć je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Wychodzi najczęściej ponad szklanka do 1,5). Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować pierniki. Pozostawić, aż lukier wyschnie.
- Pierniczki przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej do ok. 1 tygodnia.
----ciasto----, 3 i 1/4 szklanki przesianej mąki, 3/4 łyżeczki sody do pieczenia, 170 g masła w temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 łyżka mielonego imbiru, 1 łyżka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1 duże jajko, 1/2 szklanki melasy, Opcjonalnie rodzynki, łezki czekoladowe, cukierki, ---- Lukier ----, 1 białko jaja kurzego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 i 3/4 cukru pudru.
A teraz ciasteczka ze SHREKA:
Jeżeli chcecie więcej porad,bądźcie cierpliwi i czekajcie/Domi.
Proszę o usunięcie mojego zdjęcia, czwarte z kolei, pochodzi z mojego bloga a nie przypominam sobie aby ktoś prosił o pozwolenie jego skopiowania.
OdpowiedzUsuń