sobota, 24 listopada 2012

Ciasteczka :P

PIERNIKOWE LUDZIKI <3

Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie ludziki z piernika. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. tygodnia. Ciasto jest bardzo smaczne i przyjemnie się z nim pracuje. Udekorowane lukrem sprawią wielką radość szczególnie dzieciom.
Z podanego przepisu można upiec również cienkie i chrupiące pierniki, jeśli takie bardziej preferujecie. Wystarczy rozwałkować ciasto cieniej, niż podaje przepis i piec troszkę dłużej, aż pierniki się ładnie zarumienią. Takie pierniczki można przechowywać w puszcze do miesiąca.


Składniki:
Ciasto piernikowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej (450g)
  • ¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170g masła
  • ¾ szklanki melasy (ewentualnie ciemnego miodu np. leśnego)
  • 2 łyżki mleka
Lukier:
  • 1 białko
  • 1- 1,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
  • czarne (lub ciemne) perełki cukrowe do dekoracji oczu
Sposób przygotowania:
  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, imbir, goździki, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo melasę i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6- 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 15- 20min. lub do lodówki na 2godz. lub całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175- 180°C.
  4. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i ściągnąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać foremką ludziki (można również inne kształty) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i wykrawać kolejne ludziki. (Tak, że nic się nie zmarnuje. Wychodzi ok. 2,5 blachy pierników).
    1. Piec jedną blachę po drugiem ok. 8- 11min. Bardzo ważne, aby nie piec za długo. Pierniki mają być blade. Muszą pozostać jasne, bo jeśli się zarumienią, będą chrupiące, a nie miękkie w środku. Ciastka pozostawić ok. 2 minut na blasze, kolejno wyłożyć je na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    2. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Wychodzi najczęściej ponad szklanka do 1,5). Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować pierniki. Pozostawić, aż lukier wyschnie.
    3. Pierniczki przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej do ok. 1 tygodnia.


Nie ma bardziej świątecznych ciasteczek niż piernikowe ludziki. Wyglądają i smakują wspaniale. Można podarować je w prezencie przyjaciołom, powiesić na choince lub po prostu zjeść.




Rzeczy,które potrzebujesz: 
----ciasto----, 3 i 1/4 szklanki przesianej mąki, 3/4 łyżeczki sody do pieczenia, 170 g masła w temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 łyżka mielonego imbiru, 1 łyżka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1 duże jajko, 1/2 szklankimelasy, Opcjonalnie rodzynki, łezki czekoladowe, cukierki, ---- Lukier ----, 1 białko jaja kurzego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 i 3/4 cukru pudru.





2
Utrzyj ze sobą masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko i melasę, zmiksuj. Stopniowo dodawaj mączną mieszankę ciągle mieszając na średniej prędkości. Jak jużciasto będzie gotowe podziel je na 3 części, każdą z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub na całą noc. Zanim zaczniesz ugniatać ciasto poczekaj, aż trochę się ociepli w temperaturze pokojowej przez 5-10 minut. Jeśli po zamrożeniu ciasto będzie się wydawać zbyt miękkie dodaj trochę więcej mąki.
3
Rozgrzej piekarnik do 177 stopni Celsjusza. Połóż 1/3 ciasta na delikatnie posypanym mąką pergaminie i je rozwałkuj do grubości 3mm. Włóż znów do zamrażalnika na 5-10 minut, aby było łatwiej wycinać ciasteczka. Do wycinania używaj albo foremek, albo noża. Wciśnij w wycięte kształty rodzynki, łezki czekoladowe lub kawałki cukierków w miejsca, gdzie ludzik powinien mieć guziki.
4
Przenieś wycięte kształty na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Piecz przez 8-10 minut, aż ciasteczka zrobią się chrupiące, ale nie ciemne. Wyciągnij je z piekarnika i odłóż na kilka minut, aby przestygły. Po kilku minutach przenieś ciastka przy pomocy szpachli na ruszt, aby całkowicie wystygły. Teraz możesz zająć się dekoracją ciasteczek.
5
Polewa. Ubij białko z sokiem z cytryny a następnie zmiksuj z cukrem pudrem na białą sztywną masę. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, posyp troszkę cukru pudru. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę soku cytrynowego. Lukier możesz zabarwić na dowolny kolor niewielką ilością barwnika spożywczego. Lukru użyj od razu po zrobieniu - za pomocą pędzelka pomaluj nim wystudzone już ciasteczka.


A teraz ciasteczka ze SHREKA:



Jeżeli chcecie więcej porad,bądźcie cierpliwi i czekajcie/Domi.

1 komentarz:

  1. Proszę o usunięcie mojego zdjęcia, czwarte z kolei, pochodzi z mojego bloga a nie przypominam sobie aby ktoś prosił o pozwolenie jego skopiowania.

    OdpowiedzUsuń