Siemanko. :P
Dzisiaj o ciastach. :P...Każdy z was pewnie lubi ciasta.Dzisiaj kilka przepisów.
Karpatka:
Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Krem: budyń śmietankowy ½ litra mleka 1 ½ kostki masła lub margaryny 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru Ponadto: cukier puder.
Sposób wykonania: Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce. Smacznego.
Sernik brzoskwiniowy:
Składniki:
Ciasto kruche:
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
puszka brzoskwiń w syropie
Sernik:
1 kg tw...
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
puszka brzoskwiń w syropie
Sernik:
1 kg tw...
Sposób przygotowania:
Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 1/2 szklanki mą...
25 dag margaryny
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 1/2 szklanki mą...
Sposób przygotowania:
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
12,5 dag margaryny
50 dag mąki psz...
2 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
12,5 dag margaryny
50 dag mąki psz...
Sposób przygotowania:
Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Margarynę posiekać z 1 szklanką mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Do tego dodawać na przemian zmiksowaną masę jajeczną i pozostałą mąkę pszenną. Powstałe ciasto podzielić na 4 cześć i upiec 4 cienkie placki. Każdy placek rozłożyć w tradycyjnej pr...
Biszkopt przekładany z kremem i dżemem:
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Sposób przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części...
Na dzisiaj to tyle,ale czekajcie na więcej przepisów/Domi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz