środa, 16 stycznia 2013

Kulinarsko :3

Torciki /Domi.

Błyskawiczny tort schwardzwaldzki


SKŁADNIKI

  • Gotowe spody tortowe ciemne Dahli
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkę)
  • 750 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    1. Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
    2. Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.
    3. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
    4. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
    5. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. 
    6. Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
    7. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.
    8. Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.
    9. Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą. 
    10. Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami i wiśniami.
    11. Smacznego!

      Tort truskawkowy

      SKŁADNIKI

      • biszkoptowe spody do tortu
      • czekolada mleczna
      • 0,5 kg truskawek
      • krem śmietankowy do tortów w proszku
      • szklanka mleka
      • galaretka truskawkowa
      • dżem truskawkowy
      • poncz (lub mocna esencja z herbaty)
      • 100g masła
      • 2 kartoniki śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru
      • biszkopty, tzw. "ósemki" (całe opakowanie)
      • szeroka wstążka (1,5 metra)
      • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

        1. 1
          gotujemy galaretkę i schładzamy ją, aby delikatnie się ścięła, jednak nie zastygła całkowicie.
        2. 2
          spody od tortu nasączamy ponczem (lub esencją) a następnie smarujemy dżemem truskawkowym spód 1 oraz 2.
        3. 3
          ubijamy śmietanki, następnie dodajemy 3 łyżki cukru. do ubitej śmietany wlewamy lekko zastygniętą galaretkę i miksujemy.
        4. 4
          około 10 truskawek kroimy na drobne kawałki i dodajemy do pianki, następnie ponownie miksujemy.
        5. 5
          na spód 1 nakładamy piankę i przykrywamy spodem 2, na który również nakładamy piankę. 
        6. 6
          przykrywamy piankę ostatnim spodem.
        7. 7
          do miski wlewamy szklankę mleka. wsypujemy proszek z kremem śmietankowym. miksujemy. następnie dodajemy 100g masła i miksujemy ponownie. tak zrobionym kremem smarujemy wierzch tortu oraz jego boki.
        8. 8
          wygładzamy wierzch tortu szerokim nożem.
        9. 9
          rozpuszczamy w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady. następnie nabijamy truskawki na wykałaczki i obtaczamy je w czekoladzie. wkładamy na kilka chwil do lodówki.
        10. 10
          tort obkładamy po bokach biszkoptami, tak aby te do siebie przylegały pionowo, a następnie obwiązujemy go szeroką wstążką i zawiązujemy z przodu kokardę.
        11. 11
          wyciągamy z lodówki truskawki w czekoladzie. wyciągamy z nich wykałaczki i układamy takie 3 na torcie, 2 truskawki kroimy w plasterki i układamy obok, a następnie polewamy je roztopioną czekoladą.
        12. 12
          krem który nam pozostał wkładamy to szprycownicy i ozdabiamy według uznania.
        13. 13
          zajadamy się ze smakiem przepysznym tortem! :)

          Tort truskawkowy z kremem likierowym

          Amatorzy truskawek i likieru jajecznego z pewnością zechcą wypróbo­wać poniższy przepis. Tort ten będzie stanowił znakomity dodatek do popołudniowej kawy.

          SKŁADNIKI

          • 3 jajka, szczypta soli
          • 140 g cukru
          • 1 laska wanilii
          • 60 g mąki pszennej
          • 30 g mąki ziemniaczanej
          • 1/4 I likieru jajecznego
          • 750 g truskawek
          • 2 łyżki soku z cytryny
          • 1/2 I kremówki
          • 50 g siekanych orzeszków pistacjowych
          • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
          • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

            1. 1
              Jajka wymieszać z solą, 90 g cukru i laską wanilii, dodać 2 łyżki wrzącej wody i ubić na delikatną pianę. 
            2. 2
              Mąkę pszenną i ziemniaczaną wy­mieszać z pianą. Ciasto włożyć do dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec na środkowym poziomie pie­karnika, ciepłe nakłuć w kilku miejscach, polać 1/4 I, odstawić do nasączenia, schłodzić.
            3. 3
              Truskawki przekroić na pół, wymieszać z niewielką ilością cukru i sokiem z cytryny, odstawić do schłodzenia, po 30 minutach ułożyć na torcie.
            4. 4
              Żelatynę namoczyć w zimnej wo­dzie, następnie na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia, dodać likier jajeczny, kiedy zacznie tężeć wymieszać z bitą śmietaną, tak przygotowanym kremem posmaro­wać tort, schłodzić, posypać orzeszkami pistacjowymi.

              Tort włoski z kremem czekoladowym

              Tort włoski przygotowuje się z ubitych białek i gotowego ciasta bisz­koptowego. Jest to wspaniały deser na ciepłe, letnie dni.

              SKŁADNIKI

              • 3 białka, szczypta soli
              • 1 torebka cukru waniliowego
              • 2 łyżki rumu
              • 150 g cukru pudru
              • 150 g miękkiego masła
              • 4 łyżki kakao
              • 35 g wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów laskowych
              • 1 gotowe ciasto biszkoptowe na tort
              • Do dekoracji:
              • cukier puder
              • wiórki kokosowe lub zmielone orzechy laskowe
              • wiórki czekoladowe
              • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

                1. 1
                  Białka ubić z solą, cukrem wanilio­wym i rumem w metalowej misie, w ciepłej kąpieli wodnej, na sztyw­ną pianę. 
                2. 2
                  Do piany dodawać stopniowo przesiany cukier puder i ubić tak, aby piana była sztywna i lśniąca. Następnie miskę z pianą wstawić do zimnej kąpieli wodnej w celu schłodzenia.
                3. 3
                  Masło i przesiane kakao utrzeć na jednolity krem, który stopniowo dodawać po łyżeczce do masy, uwa­żając aby krem i piana miały tę sa­mą temperaturę. Pod koniec ucie­rania wmieszać ostrożnie wiórki kokosowe lub zmielone orzechy. 
                4. 4
                  Ciasto biszkoptowe przekroić na 3 placki i przełożyć kremem. Tort posypać cukrem pudrem i udekoro­wać.
                  /Domi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz