Torciki /Domi.
Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
SKŁADNIKI
- Gotowe spody tortowe ciemne Dahli
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkę)
- 750 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.
Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno.
Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.
Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.
Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami i wiśniami.
Smacznego!
Tort truskawkowy
SKŁADNIKI
- biszkoptowe spody do tortu
- czekolada mleczna
- 0,5 kg truskawek
- krem śmietankowy do tortów w proszku
- szklanka mleka
- galaretka truskawkowa
- dżem truskawkowy
- poncz (lub mocna esencja z herbaty)
- 100g masła
- 2 kartoniki śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- biszkopty, tzw. "ósemki" (całe opakowanie)
- szeroka wstążka (1,5 metra)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 1
gotujemy galaretkę i schładzamy ją, aby delikatnie się ścięła, jednak nie zastygła całkowicie.
- 2
spody od tortu nasączamy ponczem (lub esencją) a następnie smarujemy dżemem truskawkowym spód 1 oraz 2.
- 3
ubijamy śmietanki, następnie dodajemy 3 łyżki cukru. do ubitej śmietany wlewamy lekko zastygniętą galaretkę i miksujemy.
- 4
około 10 truskawek kroimy na drobne kawałki i dodajemy do pianki, następnie ponownie miksujemy.
- 5
na spód 1 nakładamy piankę i przykrywamy spodem 2, na który również nakładamy piankę.
- 6
przykrywamy piankę ostatnim spodem.
- 7
do miski wlewamy szklankę mleka. wsypujemy proszek z kremem śmietankowym. miksujemy. następnie dodajemy 100g masła i miksujemy ponownie. tak zrobionym kremem smarujemy wierzch tortu oraz jego boki.
- 8
wygładzamy wierzch tortu szerokim nożem.
- 9
rozpuszczamy w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady. następnie nabijamy truskawki na wykałaczki i obtaczamy je w czekoladzie. wkładamy na kilka chwil do lodówki.
- 10
tort obkładamy po bokach biszkoptami, tak aby te do siebie przylegały pionowo, a następnie obwiązujemy go szeroką wstążką i zawiązujemy z przodu kokardę.
- 11
wyciągamy z lodówki truskawki w czekoladzie. wyciągamy z nich wykałaczki i układamy takie 3 na torcie, 2 truskawki kroimy w plasterki i układamy obok, a następnie polewamy je roztopioną czekoladą.
- 12
krem który nam pozostał wkładamy to szprycownicy i ozdabiamy według uznania.
- 13
zajadamy się ze smakiem przepysznym tortem! :)
Tort truskawkowy z kremem likierowym
Amatorzy truskawek i likieru jajecznego z pewnością zechcą wypróbować poniższy przepis. Tort ten będzie stanowił znakomity dodatek do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI
- 3 jajka, szczypta soli
- 140 g cukru
- 1 laska wanilii
- 60 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 I likieru jajecznego
- 750 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 I kremówki
- 50 g siekanych orzeszków pistacjowych
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 1
Jajka wymieszać z solą, 90 g cukru i laską wanilii, dodać 2 łyżki wrzącej wody i ubić na delikatną pianę.
- 2
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z pianą. Ciasto włożyć do dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec na środkowym poziomie piekarnika, ciepłe nakłuć w kilku miejscach, polać 1/4 I, odstawić do nasączenia, schłodzić.
- 3
Truskawki przekroić na pół, wymieszać z niewielką ilością cukru i sokiem z cytryny, odstawić do schłodzenia, po 30 minutach ułożyć na torcie.
- 4
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia, dodać likier jajeczny, kiedy zacznie tężeć wymieszać z bitą śmietaną, tak przygotowanym kremem posmarować tort, schłodzić, posypać orzeszkami pistacjowymi.
Tort włoski z kremem czekoladowym
Tort włoski przygotowuje się z ubitych białek i gotowego ciasta biszkoptowego. Jest to wspaniały deser na ciepłe, letnie dni.
SKŁADNIKI
- 3 białka, szczypta soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki rumu
- 150 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 4 łyżki kakao
- 35 g wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów laskowych
- 1 gotowe ciasto biszkoptowe na tort
- Do dekoracji:
- cukier puder
- wiórki kokosowe lub zmielone orzechy laskowe
- wiórki czekoladowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 1
Białka ubić z solą, cukrem waniliowym i rumem w metalowej misie, w ciepłej kąpieli wodnej, na sztywną pianę.
- 2
Do piany dodawać stopniowo przesiany cukier puder i ubić tak, aby piana była sztywna i lśniąca. Następnie miskę z pianą wstawić do zimnej kąpieli wodnej w celu schłodzenia.
- 3
Masło i przesiane kakao utrzeć na jednolity krem, który stopniowo dodawać po łyżeczce do masy, uważając aby krem i piana miały tę samą temperaturę. Pod koniec ucierania wmieszać ostrożnie wiórki kokosowe lub zmielone orzechy.
- 4
Ciasto biszkoptowe przekroić na 3 placki i przełożyć kremem. Tort posypać cukrem pudrem i udekorować.
/Domi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz